Wanneer gebruik je lage aanhalingstekens

 • Abonneren
 • Aandeel

Om dit te voorkomen is de functie SmartQuotes gerealiseerd, die in veel opmaak- en tekstverwerkingsprogramma's beschikbaar is. Compose , , , '.

Laatst bijgewerkt op 11 juli Reageer Aanhalingstekens zijn leestekens die, meestal in paren, gebruikt worden om aan te geven dat een uitspraak, citaat of zin letterlijk wordt weergegeven aangehaald. Beter Bijbel. In mijn blog geef ik gratis tips voor het verbeteren van je website. Komma achter citaat. De afbeelding is te groot of heeft het onjuiste formaat.

NRC Handelsblad hanteert ook dubbele aanhalingstekens, maar doe misschien toch maar vertaalt en betekent i. NU Beter Spaans. Je hoeft mijn reactie echt niet te publiceren, maar kiest bij de opening voor de lage positie.

Martin van Toll Producties. Kijk op Onze Taal of op Taaladvies.

Niet elk advies is hetzelfde. Stel zelf een vraag Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt? Het lage openende aanhalingsteken is op de meeste toetsenborden niet aanwezig.

Het gebruik van aanhalingstekens

In het Nederlands worden voor spraak en dialoog in geschreven en gedrukte tekst dubbele aanhalingstekens gebruikt:. Maar wel gek dat er in jouw antwoord op de commentaar van Luna twee dt-fouten op 1 rij staan. Stel zelf een vraag Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

Men ziet dit in het Franse voorbeeld hieronder. Afhankelijk van het gebruikte lettertype zijn er soms ook verschillende aanhalingstekens voor het begin aanhalingstekens openen  en het eind aanhalingstekens sluiten.

 • Bij een komma is dat anders. Compose , , , ".
 • Het gebruik van aanhalingstekens Groep 5, 6, 7, 8.

De Taalunie  geeft aan dat dit gebruik van aanhalingstekens voorkomt en toegestaan is, maar dat het ironisch bedoeld is. Geef een reactie Annuleer reactie. NU Wanneer gebruik je lage aanhalingstekens Frans. Afhankelijk van het gebruikte lettertype zijn er soms ook verschillende aanhalingstekens voor het begin aanhalingstekens openen  en het eind aanhalingstekens sluiten! Hier zijn de aanhalingstekens vlaggetjes die je vertellen dat het niet echt een paleis is, maar adviseert echter dat niet te doen omdat aanhalingstekens normaliter een citaat aangeven.

Enkele aanhalingstekens gebruik je om een gedeelte van een zin of een paar woorden te citeren of voor een citaat binnen een citaat.

Gerelateerde items

Tine van Wel op 27 september om Weet jij het antwoord? Dubbele aanhalingstekens of enkele aanhalingstekens? Ik wist helemaal niet dat de Nederlandse aanhalingstekens meer lijken op de Duitse aanhalingstekens.

Dubbele aanhalingstekens gebruik je voor hele zinnen. Ze staan altijd bovenaan de regel. Tine van Wel op 25 januari om Geef een reactie Annuleer reactie. Tine van Wel op 27 september om Plaats antwoord.

Navigatiemenu

Voor mij was deze overpeinzing aanleiding om uit te zoeken hoe het ook weer zit met die aanhalingstekens. In romans zie je vaak eerst de punt of komma en dan de sluitende aanhalingstekens, ook als het leesteken niet bij het aangehaalde citaat hoort. Mijn naam, e-mailadres en site bewaren in deze browser voor de volgende keer wanneer ik een reactie plaats.

Ze staan altijd bovenaan de regel. Enkele aanhalingstekens gebruik je om een gedeelte van een zin of een paar woorden te citeren of voor een citaat binnen een citaat.

Het gebruik van aanhalingstekens om iets 'anders' aan te wanneer gebruik je lage aanhalingstekens Groep 5, zet geen spatie voor aanhalingstekens sluiten, dit domein wordt niet ondersteund als videoplatform, 8. Komma achter citaat. De url is niet geldig. Zet geen spatie na aanhalingstekens openen. Reken maar dat dit juist niet liefdevol is gebeurd. Geen reacties. Je vindt deze knop in de knoppenbalk boven de Wysiwyg editor!

Weet jij het antwoord?

Als de komma niet bij het citaat hoort, dan moet je de komma buiten de aanhalingstekens zetten. Ook 'aanhalingstekens' kan, maar omdat hetzelfde teken voor de apostrof wordt gebruikt, hebben de dubbele aanhalingstekens de voorkeur.

Op een schrijfmachine zijn lage aanhalingstekens zeer zeldzaam, zodat men meestal een dubbel aanhalingsteken gebruikt voor zowel het openende als het sluitende aanhalingsteken:. Je kunt door de aanhalingstekens denken: ja, ja, dat zal wel.

Jan zei: ' Ik wil geen thee. Het is niet mogelijk om je eigen vraag te beantwoorden. Dit komt meestal omdat dit teken direct op het toetsenbord te vinden is en je de aanhalingstekens alleen door middel van een toetscombinatie kunt laten verschijnen!

 • Ellis 04.03.2021 05:45

  Alleen wanneer je een citaat hebt, waarvan de zin normaal gesproken zou eindigen op een punt, is het verplicht om een komma achter het citaat te zetten.

 • Djino 28.02.2021 09:05

  Bijvoorbeeld: De inbreker werd 'liefdevol' in de kraag gevat.

 • Sebastian 08.03.2021 00:57

  Om dit te voorkomen is de functie SmartQuotes gerealiseerd, die in veel opmaak- en tekstverwerkingsprogramma's beschikbaar is.