Voorrang gelijkwaardige kruising

 • Abonneren
 • Aandeel

In de auto zul je waarschijnlijk ook vrij snel merken dat zich op de meeste kruispunten veel andere weggebruikers bevinden. Als er op een kruispunt niets is geregeld op het gebied van de voorrang, bijvoorbeeld door borden of tekens op het wegdek, dan geldt automatisch de hoofdregel van de voorrang. Rotondes maken het qua voorrang knap lastig.

Handige tools Videopakket Praktijk Sneller slagen! Bij een ongelijkwaardig kruispunt zijn bestuurders onderling niet altijd meer gelijk aan elkaar. Geven van tekens en signalen; gebruik gevarendriehoek.

Blijf je op de doorgaande weg, dan moet het andere verkeer jou voor laten gaan. In een aantal situaties gaan we zelfs onderscheid tussen bestuurders maken: voor trams, militaire colonnes en uitvaartstoeten bestaan bijzondere voorrangsregels die je goed moet kennen zie verder hoofdstuk P: Voor laten gaan van voorrangsvoertuigen, militaire colonnes, uitvaartstoeten en trams.

Algemene bepalingen verkeerswetgeving. Ook bij gelijkwaardige kruispunten zijn twee belangrijke uitzonderingen van toepassing. Wil je de rotonde verlaten, dan moet je verkeer dat op de rotonde blijft voor laten gaan. In de auto verleen je bij gelijkwaardige kruispunten altijd voorrang aan de bestuurder van een tram. Zorg altijd dat je het kruispunt goed kunt overzien en nadert met de juiste snelheid, voorrang gelijkwaardige kruising.

Het is van belang dat je een kruispunt tijdig signaleert voorrang gelijkwaardige kruising altijd voorzichtig nadert?

Een belangrijke vuistregel, toch zijn er ook een aantal uitzonderingen. Verkeerslichten gaan boven verkeerstekens Als weggebruiker ben je zoals eerder genoemd verplicht gevolg te geven aan de verkeerstekens die een gebod of verbod inhouden.

Sneller slagen!

In het tweede voorbeeld sta je weer op dezelfde plek, maar nu komt er een auto van links. Rijd je op een onverharde weg, dan moet je voorrang geven aan bestuurders op de verharde weg. Kun jij vertellen in welke volgorde de drie bestuurders achter elkaar mogen rijden? Een eenduidige voorrangsregel voor alle rotondes is er niet. Rotondes maken het qua voorrang knap lastig.

Hiermee bedoelen we dat je bewust moet zijn van de informatie die op je af komt. Wil voorrang gelijkwaardige kruising sneller het rijbewijs halen. Op gelijkwaardige kruispunten geldt automatisch de hoofdregel van de voorrang. Dus in geval van bijvoorbeeld een aanrijding of ongeval ben je als bestuurder bijna altijd aansprakelijk. Is het een kruispunt met een voorrangsweg.

Daarom het advies: let op de verkeersborden, voorrang gelijkwaardige kruising, die tellen.

Subnavigatie

Buiten de bebouwde kom worden de borden altijd aan het begin van een wegvak geplaatst. Dit betekend ook dat je rekening dient te houden met bestuurders die het kruispunt naderen.

In het eerste voorbeeld sta je met de auto bij een gelijkwaardig kruispunt en er komt een auto van rechts. Recente blogs Wat is een dode hoek in de auto?

Veel mensen doen vaak enorm hun best om de voorrangsregels omtrent deze kruispunten van buiten te leren. Een eenduidige voorrangsregel voor alle rotondes is er niet.

Bij het afslaan gaat rechtdoorgaand verkeer op dezelfde weg gaat voor afbuigend verkeer. Ook bij gelijkwaardige kruispunten zijn twee belangrijke uitzonderingen van toepassing, voorrang gelijkwaardige kruising. Er zijn namelijk nogal wat uitzonderingen op de voorrangsregels en dan zijn er ook meerdere soorten rotondes.

Abonneer op YouTube

Gelijkwaardige kruispunten! ANWB File alert! Enkele voorbeelden.

 • Het herkennen van kruispunten Het is van belang dat je goed waarneemt tijdens je verkeersdeelneming.
 • Verkeerslichten en aanwijzingen.
 • Toch blijkt dit onderwerp vaak een stuk moeilijker dan gedacht.
 • Overigens is een kruispunt altijd een drukke plek waar meerdere wegen elkaar kruisen.

Welke voorrangsregels gelden op een gelijkwaardig kruispunt. Bij het afslaan gaat rechtdoorgaand verkeer op dezelfde weg gaat voor afbuigend verkeer.

Voorrang gelijkwaardige kruising de voorrangsweg af. Stopbord betekend stoppen Als weggebruiker ben je verplicht gevolg te geven aan verkeerstekens die een gebod of verbod inhouden. Sneller slagen. Meestal lopen de tegels van de stoep door en zijn er geen bochten naar de zijweg. Download gratis dit ebook met 9 praktische cadeautje getuige vragen.

Benieuwd naar je premie?

Op een ongelijkwaardig kruispunt zie je dus altijd één of meerdere van bovenstaande tekens die normaal gesproken de voorrang regelen. Makkelijk je vakantie boeken en wereldwijd snel en veilig betalen. In- en uitvoegen zijn allebei bijzondere verrichtingen: ze moeten elkaar voor laten gaan; er is dus geen rangorde! Gelijkwaardige kruispunten 57 Rijles tips voor beginners en gevorderden in 7 manieren waarop een rijschool je oplicht 7 Wijze lessen na het halen van mijn rijbewijs.

Een voorrangsweg hoeft ook niet altijd rechtdoor te gaan, maar kan in sommige gevallen ook afbuigen. De meeste ongevallen in het verkeer gebeuren namelijk op of nabij kruispunten. Zorg altijd dat je het kruispunt goed voorrang gelijkwaardige kruising overzien en nadert met de juiste snelheid.

 • Dania 30.10.2020 15:25

  Meestal lopen de tegels van de stoep door en zijn er geen bochten naar de zijweg. Een overstekende voetganger bij een voetgangersoversteekplaats laat je voorgaan.

 • Emmelie 03.11.2020 09:40

  Stilstaan en parkeren.